17 juli 2025, 08:40

Erfgoedvisie vastgesteld: Beleven, benutten en behouden

De gemeenteraad heeft onlangs het nieuwe erfgoedbeleid vastgesteld. Een belangrijke stap, want we willen op een zorgvuldige manier met ons erfgoed omgaan, zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten en ervan kunnen leren.

Bij het opstellen van dit beleid hebben we inwoners zoveel mogelijk betrokken. In 2024 hebben we enquêtes gehouden onder zowel inwoners als eigenaren van monumenten. Hun reacties hebben waardevolle inzichten opgeleverd voor de vormgeving van het nieuwe beleid. In de enquête onder inwoners vroegen we onder andere welke waarde zij hechten aan erfgoed en wat zij daar precies onder verstaan. Dankzij de vragenlijst voor eigenaren van historische panden werd duidelijk dat erfgoed in Barendrecht leeft en dat het meer omvat dan alleen monumentale gebouwen. Een belangrijk inzicht waar we de komende jaren verder mee aan de slag gaan.

Meer dan monumentale gebouwen

Met cultuurhistorisch erfgoed bedoelen we dus niet alleen monumenten, maar ook archeologische vindplaatsen, beschermde dorpsgezichten en andere objecten met cultuurhistorische waarde. In Barendrecht zijn verschillende locaties aangewezen als cultureel erfgoed. Zo telt de gemeente 18 rijksmonumenten, 67 gemeentelijke monumenten, objecten en archeologische locaties en 2 beschermde dorpsgezichten: de Oude Dorpskern en een deel van de 1e Barendrechtseweg.

Bewaren én delen

Het erfgoedbeleid helpt ons om zorgvuldig om te gaan met wat we willen bewaren én wat we willen delen met elkaar. Denk aan ondersteuning voor eigenaren van monumenten, bescherming van bijzondere plekken, en meer aandacht voor erfgoed in de openbare ruimte.

Benieuwd naar het volledige beleid?

Het nieuwe erfgoedbeleid geldt voor de komende tien jaar. U vindt het op www.barendrecht.nl/erfgoed.

Bekijk ook