17 april 2025, 09:05

‘Ik schaam mij er niet voor om rommel van een ander op te ruimen’

Het is een breed gedeelde ergernis: blikjes, zakdoekjes, chipszakken en flesjes die op straat worden gegooid. In plaats van alleen verontwaardigd te zijn over die rommel, zijn er ook flink wat inwoners die nog een stapje verder gaan. Zij steken de handen uit de mouwen als zwerfafvalraper. Als gemeente zijn wij ontzettend blij met die hulp. Minder zwerfafval zorgt immers voor een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Daarom zetten we op deze plek gedurende het jaar af en toe een zwerfafvalpakker in het zonnetje. Als eerste het verhaal van Janie Kleinjan.

Janie is al heel wat jaren zwerfafvalraper. “Mijn man en ik wonen aan de rand van sportpark De Bongerd. Dat gebied voelt een beetje als onze tuin. Als daar troep ligt, voelt dat niet goed. Voor ons is het dan een kleine moeite om een rondje te lopen en zwerfafval te rapen. Ongemerkt ben je zo een paar uur bezig. Of het niet gek is om troep van een ander op te ruimen? Zo probeer ik er niet naar te kijken. Ik vind het leuk om te doen, schaam me er niet voor en als het maar één andere inwoner inspireert ben ik er al blij mee. Ik heb best veel aanspraak als ik zwerfafval raap. Mensen roepen dan ‘goed bezig!’ of geven een ander compliment. Dat is een mooie bijzaak.”

Omgebouwde step als hulpmiddel

De aanspraak komt soms ook vanwege een bijzonder hulpmiddel bij het zwerfafval rapen. “Toen ik een hele tijd geleden een gebroken pols had, kon ik een tijd geen vuilniszak met afval beethouden. Dat was te zwaar. Daarna lukte het wel weer een beetje, maar had ik soms toch nog wat last van mijn pols. Toen kwam mijn man op het idee om een oude step van de kleinkinderen om te bouwen tot een soort rijdende vuilniszak. Hij heeft een plastic emmer op de step geschroefd met een zak erin. Zo waait er niks weg en til je het gewicht niet zelf meer. Echt een uitkomst!” Bijkomend voordeel is ook dat de kleinkinderen van Janie en haar man het zwerfafvalrapen zo extra leuk vinden. “Vooral als ze in de leeftijd van 8, 9, 10 jaar zijn helpen ze graag mee. Jong geleerd is oud gedaan. Ze zijn heel bewust met afval bezig en gooien zelf nooit iets op straat. En het is voor mij ook leerzaam. Pas vond mijn kleinzoon een vape op straat. Die had ik nog nooit gezien, terwijl hij meteen wist wat het was,” lacht Janie.

Steeds schoner werelddorp

Volgens de ervaren zwerfafvalraper is Barendrecht de laatste jaren schoner geworden. “De hoeveelheid zwerfafval is verminderd, ook bij De Bongerd. De invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes heeft daar vast ook aan bijgedragen. Wel vind ik nog steeds soms hele bijzondere dingen op straat. Tampons bijvoorbeeld, maar ook korte broeken, sokken, sandalen en bidons. ‘Missen mensen dat niet?’, vraag ik mij weleens af. Blijkbaar niet! Heb je iets niet meer nodig, dan zou ik toch jong en oud willen vragen om het op een normale manier weg te gooien. Er staan genoeg prullenbakken in Barendrecht. En neem het anders mee naar huis.. Kleine moeite toch?”

Meehelpen?

Elke inwoner kan gratis een zwerfafvalpakket aanvragen. Zo’n pakket bestaat uit een grijper, reflecterend vestje, handschoenen, ring en een rol vuilniszakken. Voor kinderen hebben wij een kleinere maat grijper, reflecterend vestje en handschoenen. Bestellen kan via www.barendrecht.nl/zwerfafvalpakket-aanvragen. Vermeld duidelijk in het formulier voor hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen de pakketten worden aangevraagd. Geef ook de straat of straten door waar u zwerfafval op gaat ruimen. Dan kunnen wij zien waar de buurt steeds schoner wordt.

Bekijk ook