26 maart 2025, 18:00

Wethouder Van der Linden met boa-diploma mee de straat op

Wethouder Lennart van der Linden gaat komende maanden, tijdens verschillende activiteiten, mee met het team van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Barendrecht. Onlangs rondde hij met succes de basisopleiding ‘Opleiding Basisbekwaamheid BOA’ af. Door mee de straat op te gaan, wil hij actief bijdragen aan het verder verbeteren van de leefbaarheid in Barendrecht. Professionele toezicht en handhaving is daarvoor van groot belang.

Als wethouder Toezicht en Handhaving is Van der Linden verantwoordelijk voor het beleid en de inzet van boa’s in Barendrecht. Afgelopen jaren is al hard gewerkt aan de professionalisering en zichtbaarheid van de Barendrechtse boa’s en de samenwerking met de politie. Met resultaat, de boa’s zijn beter uitgerust, meer en beter zichtbaar op straat aanwezig en er wordt meer gewaarschuwd en bekeurd. Lennart van der Linden zette de unieke stap om zelf de opleiding te gaan volgen: “Ik wil daarmee onderstrepen dat veiligheid en leefbaarheid in Barendrecht een heel belangrijk onderwerp is. Boa’s spelen daarbij een cruciale rol. We hebben het afgelopen jaar grote stappen gezet, maar het kan altijd beter. En door mee de wijken in te gaan, komen knelpunten en verbeterkansen nog beter aan het licht. Goed beleid komt tenslotte niet alleen achter bureaus vandaan.”

Afgeronde opleiding

Het komt niet vaak voor dat een burgemeester of wethouder zelf gediplomeerd boa is en ‘gekwalificeerd’ meeloopt en onderdeel uitmaakt van het boa-team. De wethouder gaat onder andere meedoen met een aantal handhavingsacties en neemt deel aan briefings, boa-spreekuren en rondes door de wijken. De basisopleiding bevat algemene kennis over het recht en verschillende strafbare feiten, straffen en procedurele regels in het strafrecht en basisvaardigheden, zoals een proces-verbaal opmaken en gesprekken voeren. Van der Linden over de opleiding: “Ik dacht best een goede basis te hebben, maar heb veel bijgeleerd. De opleiding was pittig, zeker het praktijkdeel, waarin je zelf iemand staande moet houden en bekeuren—iets wat buiten mijn comfortzone lag. Het ging niet alleen om de theorie, maar ook om het aanleren van de juiste houding, het herkennen van situaties, het de-escaleren van spanningen, het samenwerken met collega’s en het nemen van beslissingen, zoals het uitschrijven van boetes.”

Ook landelijk actief

Het is een landelijke trend dat bevoegdheden van boa’s steeds verder uitgebreid worden. De gemeente Barendrecht wil daarin alle mogelijkheden benutten. “Boa’s krijgen steeds meer taken en bevoegdheden en dragen bij aan een betere leefomgeving, maar worden nog regelmatig ondergewaardeerd door het grote publiek. Terwijl ze onmisbaar zijn op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.”, aldus de wethouder. De praktijkervaring in Barendrecht zet Lennart van der Linden ook landelijk in. Hij houdt zich binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bezig met doorontwikkeling van het landelijke BOA-stelsel is lid van het landelijke BOA-platform, waar 20 organisaties samen werken aan vraagstukken over boa’s.

Bekijk ook