Deze jeugdhulp wordt meestal uitgevoerd bij gezinnen thuis, in de dagelijkse leefomgeving, of op de locatie van de aanbieder. Het gaat om jeugdhulp aan jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke en/of zintuigelijke beperking of stoornis en bijkomende comorbiditeit op het gebied van gedrag, leefgebieden thuis en omgeving.
Diensten
Persoonlijke verzorging
De jongere wordt op vaste momenten ondersteund bij persoonlijke verzorging. Denk aan hulp bij zelfverzorging gericht op wassen, haarverzorging (onder haarverzorging wordt niet verstaan het knippen van het haar of het in model brengen van het haar middels toepassing bijzondere (tijdrovende) haartechnieken), mondverzorging en het aan-/uitkleden. Het gaat ook om het stimuleren van de jongere bij het zelfstandig uitvoeren van persoonlijke verzorging en het geven van advies, instructie en voorlichting over persoonlijke verzorging. Zowel aan de jongere als ouder(s)/verzorger(s)/mantelzorger(s).
Begeleiding basis
De jongere of ouder/verzorger wordt individueel begeleid. Activiteiten zijn gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid. Denk aan begeleiding en ondersteuning bij beperkingen op het gebied van zelfregie over het dagelijks leven, waaronder het structureren en uitvoeren van dagelijkse, praktische vaardigheden op verschillende leefgebieden. Zoals het persoonlijk functioneren, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, opvoeden en opgroeien, zingeving, financiën en administratie, wonen. Maar ook het aangaan en onderhouden van sociale contacten en het invulling geven aan participatie in de samenleving. Bij volwassenen zijn de activiteiten gericht op beter omgaan met de jongere als ouder/verzorger. Het gaat hierbij om opvoedkundige vragen en/of situaties waarbij de jongere in een onveilige situatie terecht komt, zoals ouders die in een complexe echtscheiding zijn beland. De begeleiding is hierbij gericht op de ouder(s). Een kenmerk van een complexe scheiding is het hoge conflictgehalte en de felle emoties gedurende een lange tijd. Door het hoge conflict gehalte ziet de ouder het belang van de kinderen niet meer. De voortdurende conflicten en juridische strijd brengt het systeem (gezin) in disbalans. Dit heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van jongeren en tast daardoor de ontwikkeling aan. Ouders die zich in deze situatie bevinden kunnen hierbij begeleid worden.
Begeleiding specialistisch
De jongere wordt individueel begeleid, waarbij de activiteiten zijn gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid. Hierbij gaat het om begeleiding en ondersteuning bij beperkingen op het vlak van (zeer) ernstig tekortschietende zelfregie over het dagelijks leven, waaronder het structureren en uitvoeren van dagelijkse, praktische vaardigheden op verschillende leefgebieden, zoals het persoonlijk functioneren, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, opvoeden en opgroeien, zingeving, financiën en administratie, wonen. Maar ook het aangaan en onderhouden van sociale contacten en het invulling geven aan participatie in de samenleving.
Vaktherapie
Vaktherapie is een andere manier van behandelen van psychosociale en psychiatrische problematiek. Niet praten, maar juist doen en ervaren staan centraal. Dit kan bijvoorbeeld via een rollenspel, muziek, dans, bewegingsoefeningen, sport, spelen of tekenen. Het biedt de jongere de mogelijkheid om op een andere manier te communiceren en zich te uiten. Daarnaast geeft het jongere de mogelijkheid spanning te ontladen en gevoelens te uiten.
Logeren
Om tijdelijk de ouder(s)/verzorger(s) te verlichten, wordt het kind in een huiselijke omgeving logeeropvang geboden, waarbij ontwikkelingsgerichte begeleiding wordt geboden en waarbij toezicht en/of zorg noodzakelijk is.
Diagnose basis
Indien er een vermoeden is van een psychische stoornis bij een jongere en/of het voor de inzet van passende ondersteuning noodzakelijk is om meer helderheid te krijgen over de oorzaak van de beperkingen in het functioneren bij de jongere dan kan diagnostisch onderzoek uitgevoerd worden. Door middel van gesprekken, testen, observatie en vragenlijsten wordt het beeld van de jongere verhelderd en worden de klachten verduidelijkt.
Behandeling Basis
De jongere krijgt een individuele behandeling, die gericht is op het ontwikkelen en aanleren van praktische, cognitieve en emotionele vaardigheden, waarbij de mogelijkheden van het kind optimaal worden benut. De behandeling kan ook gericht zijn op het verbeteren van de interactie binnen het gezin en het versterken van de opvoedingskracht van de ouders.
Gecontracteerde aanbieders
- ASVZ/ Leliegroep
- B.V. Horses & Co, zorg & leerboerderij voor orthopedagogiek
- Boba Groep BV
- Care-4All B.V.
- Coach-Point
- De Zorgnijverij
- Distinto
- Eddee Zorgverlening B.V.
- Focus Op Zorg B.V.
- Jeugdprofs
- Profila Zorggroep
- Stichting Pameijer
- Praktijk Vergne